diumenge, 22 de novembre del 2015

TENDÈNCIES FOTOGRÀFIQUES ACTUALS

SELFIE



La definició oficial de selfie és “una fotografia que s'ha pres d'un mateix, en general amb un telèfon intel·ligent o webcam i compartida en un lloc web de mitjans socials”, segons ho explica el Diccionari Oxford, agregat en la seva nova versió a internet el passat mes d'agost.




DIFERENTS PERSPECTIVES



IMATGES DESENFOCADES



FOTOGRAFIES DE MENJAR



SKYWALKING



HORSEMANING




"AUTORETRETES"

MOVIMENTS FOTOGRÀFICS 4

FOTOGRAFIA SUBJECTIVA

El 1949, Otto Steinert funda a Alemanya el grup Fotofor, que tracta de tornar a la fotografia alemanya el seu caràcter experimental, donant continuïtat a les experiències de la Nova visió dels anys 20 i 30 i esborrant els danys ocasionats per les prohibicions nazis. El concepte de Fotografia subjectiva recuperava essencialment la creativitat individual i valorava l’experiència tècnica i visual. L’exposició d’Otto Steinert Subjektive Fotografie (1951) fou el primer intent dut a terme a l’Alemanya de postguerra per a restaurar la tradició d’abans de 1933 i presentar la fotografia contemporània.

OTTO STEINERT
Durant la seva adolescència començà a interessar-se per la fotografia i les seves primeres fotos conegudes són de 1929. El 1934 es construí ell mateix una càmera fotogràfica, per la qual cosa se’l pot considerar de formació autodidacta. Estudià medicina i exercí com a metge en diferents llocs. Al finalitzar la guerra va tornar a la regió on havia nascut amb la intenció de treballar a l’Hospital d’Hamburg, però no aconseguí la plaça i entrà a treballar en l’empresa fotogràfica de Franz Altenkirch.


   

FOTOGRAFIA PERIODÍSTICA
És un gènere del periodisme que té a veure directament amb la fotografia, el disseny gràfic i el vídeo. Els periodistes que es dedique a aquest gènere són coneguts en general com a reporters gràfics o fotoperiodistes i en la seva majoria són fotògrafs versats en l'art. El desenvolupament del periodisme gràfic es pot rastrejar des dels mateixos inicis del desenvolupament de la fotografia i té ua notable relació amb la fotografia artísitca.


SEBASTIAO SALGADO
Sebastião Salgado *Ribeiro Júnior ( Aimorés, 08 de febrer 1944 ) és un fotògraf brasileny reconegut mundialment pel seu estil únic de tret. Nascut en Mines Gerais, és un dels fotoperiodistes més respectats en l'actualitat
   



STEVE MCCURRY
Steve McCurry és un fotògraf per a l'equip de National Geographic, responsable de l'enregistrament de la imatge de la famosa nena afganesa que la seva cara estava en la portada de la revista i reconegut a tot el món.

   

MOVIMENTS FOTOGRÀFICS 3

EL DADAISME

El Dadaisme, també conegut com a moviment dadà, va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda, desenvolupat entre el 1916 i el 1925, precedent immediat del Surrealisme. Es caracteritzà per l'ús de materials no convencionals amb intenció de transgredir els cànons estètics. La introducció deliberada del collage fotogràfic, alteracions i fotomuntatges. El moviment va caracteritzar-se per una postura nihilista8 , anàrquica, irracional i primitivista, i per una posada en qüestió de totes les convencions i una oposició violenta a les ideologies, l'art, i la política tradicionals



      

-Protesta continua en contra de les convencions de la seva època.
-Actitut de burla total i humor. Es basan en allò absurd.
- Mitjans d'expressió irònics- satírics, a través del gest, de la exageració i la provocació.
- Poesies il.lògiques o de difícil comprensió. El poema dadaista sol ser una succesió de paraules i sons.
- Inclinació cap al dubte.
- Promoció per el canvi, la llibertat del individu, la espontaneitat, allò aleatori, la contradicció, el caos i la intuició.
- Manifestacions contra la bellesa, la eternitat, las lleis, la immobilitat del pensament, la puresa , els conceptes abstractes.
- Negatiu i en contra del modernisme, el expresionisme, cubisme, futurisme y abstraccionisme.
- Volen tornar a la infancia.

JOHN HEARTFIELD
El seu veritable nom era Helmut Herzfelde, però els seus amics s’hi referien com a "Monteur-Dada" (el dadamuntador), degut al mono de treball que acostumava a vestir. El 1916 canvia de nom i esdevé John Heartfield per un acte de provocació en senyal de protesta contra les actituds xenòfobes de la societat alemanya contra Anglaterra. 


               


HANNAH HÖCH
Durant els seus anys juvenils, després d’haver estudiat en diferents escoles i acadèmies, coneix a Raoul Hausmann, amb qui mantingué una relació sentimental força conflictiva fins el 1922. Hausmann l’introduí en els cercles dadaistes, que la van rebre amb certa indiferència masclista. Paral·lelament, Hannah Höch, que tracta de ser una dona independent, treballa en la poderosa editorial Ullstein, dibuixant dissenys de brodats i encaixos per a publicacions com Die Dame (La senyora). 



         

SURREALISME
El Surrealisme és el moviment d'avantguarda més important del període d'entreguerres i, molt possiblement, el més influent de tots ells. Va ser creat el 1924 a partir del Manifest surrealista d'André Breton17, el seu guia espiritual. Aquest moviment artístic, intel·lectual i cultural en general s'orienta al voltant de la persecució de l'alliberament de la ment, emfatitzant les facultats imaginatives i crítiques de l'inconscient i l'assoliment d'un estat diferent de, "més que" i més veritable que la realitat tangible i quotidiana: el "sur-real", per sobre de la realitat.

MAN RAY
El seu nom autèntic és Emmanuel Radnitsky, fill d’immigrants russos, neix a Philadelphia, però es trasllada a Nova York als 7 anys, on estudiarà Belles Arts. El 1913 pinta el seu primer quadre cubista, un retrat d’Alfred Stieglitz. Aquell mateix any es casa i canvia el seu nom. També coneix Marcel Duchamp19, una figura molt rellevant a la seva vida. Compra la seva primera càmera amb la idea de fer reproduccions dels seus quadres.

     

MOVIMENTS FOTOGRÀFICS 2

LA NOVA OBJECTIVITAT

El terme Neue Sachlichkeit sorgeix a Alemanya a mitjans anys vint i designa, al començament, una escola de pintura que estableix els seus fonaments en l’objectivitat de l’estil i del contingut i tracta de trencar amb la pintura expressionista. El terme s’estén a l’arquitectura funcional, la música de Kurt Weill i als escrits de Bertolt Brecht. La fotografia se l’apropia a finals de la dècada de 1920 per agrupar fotògrafs com ara Albert Renger-Patzsch, Karl Blossfeldt, H. Gorny, Fritz Brill o W. Zielke, que dirigeixen la seva mirada cap a la tècnica i l’expressió precisa del món contemporani amb una voluntat de ruptura i d’innovació, recolzant-se en les qualitats inherents al medi: precisió de la posada a punt i profunditat de camp, primer pla que aïlla, llum que genera la forma...

ALBERT RENGER-PATZCH
Alemany de naixement, comença a fotografiar als 12 anys, seguint els passos del seu pare, aficionat a la fotografia. Als 14 ja coneixia l’obra d’Alfred Stieglitz i Edward Steichen, entre d’altres. Entre 1916 i 1918 va participar en la Primera Guerra Mundial al costat de l’exèrcit alemany. En acabat, estudià Química a Dresde. El 1928 publicà el seu llibre més important “El món és bell”.

               

KARL BLOSSFELDT
L’alemany Karl Blossfeldt començà a treballar als 16 anys com a aprenent d’escultor i modelador de foneria artística. Dels 18 als 24 anys estudià dibuix i col·laborà amb un professor, dedicant-se a obtenir material pedagògic per al dibuix de plantes. Recorre Itàlia, Grècia i el nord d’Àfrica recollint material per a la seva col·lecció. Per a arxivar i documentar les plantes recollides utilitza la fotografia.

       


LA NOVA VISIÓ

Igual que la Nova objectivitat, amb la que coincideix en el temps, participa de la corrent que s’ha denominat Nova fotografia. Fou propagada especialment per László Moholy-Nagy i la Bauhaus7 , on la fotografia es converteix en un element essencial de les experiències artístiques.

La fotografia és reconeguda com una pràctica autònoma, alliberada del model pictòric. Posseeix les seves pròpies lleis tècniques, òptiques i formals. Ja no es tracta d’equiparar-se a la pintura, sinó d’allunyar-se’n tant com sigui possible. La fotografia es converteix en l’instrument d’una “nova visió”. L’objectiu de l’aparell funciona com un segon ull que amplia, multiplica, però també educa la mirada natural, mostrant-li un món conegut sota un punt de vista fins aleshores desconegut. S’expressa per mitjà de contrastos de llum, contrastos de formes, escorços, angles de visió insòlits, picats, contrapicats, primers plans...

LÁSZLÓ MOHOLY - NAGY
 László Moholy-Nagy, hongarès, estudia Dret i participa en la Primera Guerra Mundial en les files de l’exèrcit austro-hongarès; resulta ferit al front rus. Llicenciat de l’exèrcit, deixa els seus estudis i comença a pintar de forma autodidacta. A principis dels anys 20 s’instal·la a Berlín on entra en contacte amb nombrosos artistes plàstics i col·labora amb revistes d’art.


         

EDWARD STEICHEN
Nascut a Luxemburg, Steichen emigra amb la seva família als Estats Units quan tenia 3 anys. Va prendre la seva primera foto el 1895 i posteriorment va ser membre del PhotoSecession, i un dels majors representants del Pictorialisme. Durant la Primera Guerra Mundial va treballar com a fotògraf.


       

MOVIMENTS FOTOGRÀFICS

La pràctica d'avui consisteix en explicar, de la forma més visual possible, la història dels moviments fotogràfics. Aprofundint en cada moviment, qui el va começar i quines son les seves característiques plàstiques i visuals.

EL PICTORIALISME

El terme Picorialisme deriva de la paraula Picture – quadre, pintura, fotografia – ja que els seus membres volien aconseguir amb la tècnica fotogràfica imatges de qualitat artística. (Fotografia que imita l’estil de la pintura contemporània). El Pictorialisme apareix també per a fer front a la controvèrsia existent sobre si la fotografia podia ser art o no.



CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS
No s’enfoca
S’oposaven a la idea de la fotografia com a mercaderia.
Harmonia.
Temes principals:vistes de camps viscuts o vistes urbanes en dies de pluja.


AUTORS PRINCIPALS

HENRY PEACH ROBINSON

Henry Peach Robinson esdevingué el recolzament teòric del moviment, gràcies a la seva obra Efecte
Pictòric en la Fotografia (1869), així com l’inspirador del naixement dels grups adeptes al
Pictorialisme. 

          

JULIA MARGARET CAMERON

Fou una fotògrafa anglesa que es dedicà al retrat fotogràfic de tall artístic, així com a la representació
escenogràfica d’al·legories que l’emmarquen dins de la corrent de la fotografia academicista.
En una carta dirigida al seu amic Sir John Herschel; Cameron li explica la seva intenció d’unir la
fotografia amb l’art; escrigué: “les meves aspiracions són ennoblir la fotografia i elevar-la a la
categoria d’Art, combinant la realitat amb la poesia i la bellesa ideal.”





FOTOGRAFIA DIRECTA

El Pictorialisme marca la història de la fotografia en el canvi del segle XIX al segle XX, estenent-se fins a finals d’aquest últim. Però ja a començaments de segle es comencen a sentir veus que aposten per la superació de la fotografia que imita l’estil de la pintura contemporània. Emergeix, aleshores, un estil nou anomenat Straight Photography (Fotografia directa), imatges sense manipulacions ni efectes de cap tipus, defensat per fotògrafs com Alfred Stieglitz i Paul Strand. Es proposa que la fotografia es desentengui de la imitació de la pintura i accedeixi a l’status d’art modern. Als anys vint, la Fotografia directa associa el seu ideal al de l’era de la màquina, símbol de progrés i metàfora de la modernitat.

ALFRED STIEGLITZ

D’ascendència alemanya, Stieglitz va prendre contacte amb la fotografia de ben jove, als 11 anys, observant les manipulacions que un retratista local realitzava al seu laboratori. Estudià enginyeria mecànica i fotografia a Berlín, on adquirí la seva primera càmera.

             

PAUL STRAND

Fill d’immigrants de Bohèmia, començà a utilitzar la càmera als 12 anys (regal del seu pare). Dos anys més tard assistiria a l’Escola Superior d’Ètica, i gràcies a Lewis Hine, que aleshores es dedicava a fotografiar els immigrants que arribaven a Ellis Island, i que el posà en contacte amb el grup “Photo Secession”, conegué a Alfred Stieglitz, que fou un gran impulsor del seu treball. El 1911, després de graduar-se, obrí el seu propi estudi.

      

HISTÒRIA DE LA FOTOGRAFIA

La fotografia neix com a resposta a la inquietud de l'ésser humà de registrar el seu context de la manera més exacta i instantania possible.

Va ser en l'antiga Grècia on va sorgir la preocupació per trobar una explicació del fenomen lumínic. Això va conduir als filòsofs a observar els efectes de la llum en totes les seves manifestacions. Aristòtil va sostenir que els elements que constituïen la llum es traslladaven dels objectes a l'ull de l'observador amb un moviment ondulatori.


LA CÀMERA FOSCA
Per comprovar la seva teoria, Aristòtil va construir la primera cambra obscura de la qual es té notícia en la Història, descrivint-la de la següent manera:

“Es fa passar la llum a través d'un petit forat fet en una cambra tancada per tots els seus costats. En la paret oposada al forat, es formarà la imatge del que es trobi enfronti”.

cameraobscura


En la segona meitat del segle XV es va tornar a tenir notícia de la cambra fosca a través de Leonardo da Vinci, qui va redescobrir el seu funcionament i li va adjudicar una utilitat pràctica pel que se li ha atorgat el crèdit del seu descobriment.

Leonardo da Vinci i Alberto Dürer van emprar la cambra fosca per dibuixar objectes que en ella es reflectien. A partir d'aquest moment es va utilitzar com a eina auxiliar del dibuix i la pintura, estenent-se ràpidament a Europa.

La cambra obscura renaixentista tenia les dimensions d'una habitació. Això va ser necessari perquè el pintor pogués introduir-se en ella i dibuixar des del seu interior el que es reflectia.

És important recordar que la imatge a l'interior aquesta invertida, per la qual cosa el dibuixant havia de ser molt hàbil per fer les correccions necessàries en copiar la imatge sobre el paper.
Per aconseguir que la imatge es formés era necessari que l'orifici fos molt petit, en cas contrari la qualitat de la imatge no podia ser molt nítida ni detallada.

ELS OBJECTIUS

Al segle XVI un físic napolità, Giovanni Battista Della Porta, va anteposar a l'orifici una lent biconvexa (lupa) i amb ella va obtenir major nitidesa i lluminositat en la imatge. A partir d'aquest avanç varis científics es van dedicar a perfeccionar-la.

camera_obscura_box

Aquesta aportació va ser fonamental per al desenvolupament de la fotografia, ja que va marcar el principi del que avui coneixem com l'objectiu de la càmera, el qual permet la captura d'imatges a diferents distàncies i angles obtenint com resultat imatges nítides i lluminoses.

CAPTURAR IMATGES
A la fi del segle XVI la humanitat coneixia com funcionava una càmera però no sabíem com podíem capturar i preservar la imatge.

0_3f5fd_494f8fe5_orig


A principis del segle XIX, quan l'any 1816 el científic Frances Nicephore Niepce va obtenir les primeres imatges fotogràfiques, encara que la fotografia més antiga que es conserva és una imatge obtinguda al 1826 amb la utilització d'una càmara fosca i un suport sensibilitzat mitjançant una emulsió química de sals de plata.

Després de diversos intents fallits aconsegueix perpetuar la primera imatge coneguda amb ajuda d'una espècie d'asfalt anomenat betum de judea que es fa insoluble en ser exposat a la llum. 

Va començar les seves recerques, necessitant vuit hores d'exposicions a plena llum del dia per obtenir les seves imatges.

EL DAGUERROTIP
En 1839 Louis Daguerre va fer va publicar el seu procés per a l'obtenció de fotografies basat en la plata denominat Daguerrotip, que resolia alguns problemes tècnics del procediment inicial de Niepce i reduïa els temps necessaris d'exposició.

Primer_daguerrotipo_en_España,_Casa_Xifré,_1848          


1835 Jacques Daguerre (francès) soci de Niepce, aconsegueix dos anys després de la mort d'aquest la reproducció d'una imatge sobre una làmina de coure (exposat durant 30 minuts), amb ajuda de vapors de mercuri. En 1839 Daguerre patenta el seu invent a França, època en la qual es bateja el nou art com a “Fotografia”.

Per aquests temps el Daguerrotip era molt més popular ja que era particularment útil per als retrats, costum comú entre la classe mitjana burgesa de la Revolució Industrial. És un fet que gràcies a l'enorme demanda d'aquests retrats, molt més barats que els pintats, la fotografia va ser impulsada enormement.
CÀMARA PER A VENDRE
You_press_the_button,_we_do_the_rest_(Kodak)
George Eastman va ser fundador de la Eastman Kodak Company i inventor del rotllo de pel·lícula, que va substituir a la placa de cristall, amb la qual cosa va aconseguir posar la fotografia a la disposició de les masses. El rotllo de pel·lícula seria també necessari per a la invenció del cinema, ja que el seu ús es trobava en les creacions dels pioners del cinema com Thomas Edison, els Germans Lumière i Georges Méliès.

A partir d'aquesta càmara van sorgir noves empreses com ara Canon, Nikon... que han sigut les encarregades de l'evolució d'aquesta fins el dia d'avui.



diumenge, 18 d’octubre del 2015

CONNOTACIÓ

Hola de nou a tots i totes!! L'exercici d'avui treballa la connotació, i les maneres en les quals una imatge pot afectar el nostre estat d'ànim i els nostres pensaments. Per a demostrar-ho, el professor ens ha donat una sèrie de frases a les quals els hi hem d'assignar una imatge. Podeu provar-ho a casa!! Les meves imatges per a cada frase serien aquestes:

La vida és una cadena de fets buits sense sentit

Avança't als esdeveniments

Tot arriba al seu moment

Algú ja riu i surt el sol

Veni, vidi, vinci

Que parin el món, que em vull baixar

Vivieron felices y comieron perdices

Hazlo o no lo hagas, pero no lo intentes

No puedes pasar

Al maig, cada dia un raig

Mai et rendeixis

Hay gente que sólo quiere ver el mundo arder

Que la força t'acompanyi

Tots anem en la mateixa direcció però per camins diferents


Tots esteim una mica bojos, i quan trobem una persona amb la que les nostres bogeries són compatibles ens hi quedem i ho anomenem amor